Ramon de Salvanyà, clergue de la seu de Girona, al segle XIV.

Una de les primeres notícies de la que disposem de la presència dels Salvanyà a Girona és un document de data 25 maig 1338 conservat a l'Arxiu Diocesà de Girona, pel que el bisbe de Girona dispensà d’edat al clergue Ramon de Salvanyà  per a un benefici de la seu, i, per mitjà de Pere Fresolf, majordom seu forà, l’absol d’haver d’entrar a Sant Daniel.
Per exercir de clergue —o accedir a qualsevol altre orde religiós— hom havia de tenir assegurat els mitjans de vida -ja sia per haver estat dotat per la pròpia família, ja sia per haver pres possessió d’un benefici - que garantísin la subsistència de l’aspirant a clergue, alliberant així a la institució eclesial de llur manteniment.
El benifet o benefici eclesiàstic és definiti pel Codi Canónic com un ens jurídic erigit a títol vitalici per l’autoritat eclesiàstica i que consta d’ofici sagrat i dret a percebre rendes de la dot annexes a l’ofici. Dit senzill: el benefici componia un ofici espiritual o càrrec, l’exercici del qual donava a qui l’exercia, durant l’Edat Mitjana i l’Antic Règim, el dret a gaudir d’una prebenda (rendes provinents de béns immobles, de delmes, censals, drets econòmics per l’administració de sagraments, etcètera) i altres privilegis de caràcter judicial, fiscal o militar. Es tractava generalment que un particular assignava les rendes que provenien d’uns determinats béns, en benefici de la persona que acomplia un ofici eclesiàstic determinat (rector de parròquia, encarregat d'una església, membre d'una comunitat amb responsabilitat de culte, etc.).
A partir d’obtenir la titularitat del benefici, aquest podia ser permutat, amb autorització superior, per altres beneficis que ostentaven altres clergues, de millor dotació econòmica i/o menys prestacions personals compromeses, i així s’esdevenia tota una successió de negocis juridics respecte a aquests beneficis que permetia als clergues millorar la seva situació econòmica o personal.
Segons el document, Ramon de Salvanyà era clergue de la seu de Girona, una ciutat que en aquells temps de 5.000 habitants pel cap baix, en la que hi havia uns 250 eclesiàstics, incloent els dels ordes religiosos. Com a tal, pertanyia al clergat, el grup de servidors de la comunitat cristiana, format entorn del bisbe i del presbiteri, que tenia una important influència sobre la vida civil i que constituí un dels tres estaments que formaren l'estructura de l'estat durant l'Antic Règim (l’estament eclesiàstic).   Estem parlant d'una època en que la situació organitzativa de l'esglèsia era prou diferent a la d'ara: el bisbe rarament el nomenava Roma, sinó que solia ser imposat o bé pels comtes, o bé pels canonges de la seu; sovint però canonges i bisbe mantenien les seves disputes pels beneficis i patrimoni que cadasun d'ells controlaven. Per dessota d'ells, el clergat.             El feudalisme introduí profundes diferències econòmiques entre els membres del clericat, i així els clergues rurals vivien de rendes precàries i en moltes ocasions eren vassalls del senyor propietari de la parròquia, mentre que els prelats i els abats administraven els feus eclesiàstics, sovint considerables, i constituïen una casta de senyors feudals. Els clergues, que ordinàriament fins al s. XI eren casats, arribaren a establir uns certs drets dinàstics, i fins i tot als s. X i XI hi hagué intents d'establir dinasties episcopals. Durant la baixa edat mitjana apareixen els anomenats privilegis clericals: privilegis del cànon (la injúria real a un clergue era sacrilegi), del fur (les causes contencioses i criminals dels clergues pertocaven als tribunals eclesiàstics), d'exempció (del servei militar i oficis públics) i de competència (límit en l'embargament per deutes).
Ramon Salvanyà, en el moment d’aquest document, era un clergue que per raons d’avançada edat no podia accedir a gaudir d’un determinat benefici, i el bisbe gironí, Arnau de Mont-rodon (1335-1348), li excusà del compliment d’aquest requisit per seguir-lo mantinguent, així com de l'obligació d’entrar a servir al monestir de  Sant Daniel, quina obligació devia ser requisit per gaudir del benefici.
(Es tracta del monestir de monges benedictines de Sant Daniel que avui encara existeix a la vall del mateix nom, a l’est de la ciutat de Girona. El monestir i la Catedral de Girona són temples coetanis i fruit, ambdós, de la voluntat d'Ermessenda, esposa de Ramon Borrell i germana del Bisbe Pere Roger i fou consagrada l'any 1036). 
En un altre document, aquest de data 22 d’octubre de 1338,  Guillem Mayol, sagristà de Medinyà, prometé a Ramon Salvanyà, servir-lo a raó de vuit lliures anuals. En aquest document es refereix a Ramon de Salvanyà com a obtentor d’un dels beneficis fundats pel bisbe Gilabert de Cruïlles, que podria tractar-se segurament del mateix benefici al que fa referència l’anterior document, que hauria fundat aquell bisbe predecessor al seu en la cúria gironina. El bisbe Gilabert de Cruïlles (1334-1335), quan tot just era sagristà de la Seu de Girona, fundà el 1330 un benifet a l’altar de Sant Pau apòstol,  que em proposo edificar si Déu ho vol (sic). Pel que sembla, seria la mateixa capella a on el febrer de 137 ja hi hauria un benefici de Sant Pere i Sant Pau i mercès al qual subsistia i exercia el seu ministeri Ramon Salvanyà.
Posteriorment també tenim notícia del testament de Ramon Salvanyà, que continua essent-hi  referit com a clergue de la seu, de data 31 d’agost de 1346, que pren per marmessors Guillem Cavaller, claver de la mateixa seu, i altres, i dota un aniversari a la seu i institueix hereus els pobres.
Dotar un aniversari era afectar un determinat bé o capital econòmic per tal de que mercés a les seves rendes, en un data anual es realitzés determinada prestació, ja fora dient misses o actes litúrgics per a la seva ànima, ja fora amb prestacions en favor de persones determinades o indeterminades (almoina als pobres, per exemple). Instituir hereus als pobres solia ser sinònim de manca de família a la que designar com a hereu – o manca de relació amb la família existent- i suposava atorgar als marmessors la capacitat de decidir quines persones en serien beneficiaris, acomplint els requisits i el mandant del testador.



 Bibliografia: Arxius ADG; Girona al segle XIV. Christian Guilleré. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1994; Història de Girona, dirigigit per Lluis Costa;  "Derecho parroquial" Euardo F. Regatillo, any 1953; Els vitralls de la catedral de Girona. Juan Ainaud de Lasarte. IEC, 1987.

Can Salvanyà, de Mosqueroles.

Daniel Daví Salvanyà en el seu estudi genealògic dels Salvanyà de Mataró, explica que aquesta masia era propietat de Narcís Salvanyà, pagès de Sant Martí de Mosqueroles, fill de Francesc Salvanyà (mort entre el 1627 i 1632) i Caterina Salvanyà. Narcís Salvanyà va atorgar capítols matrimonials el 10 de juny de 1646 amb Maria Torró, amb qui hauria contret núpcies el 15 d’agost de 1646. No consta que passés als seus successors, pel que se l'hauria hagut de vendre la masia. Malgrat el relatiu curt temps en que va ser de la de propietat desl Salvanyà, encara en perdura el cognom.
Can Salvanyà és una masia que es troba en el nucli de Mosqueroles, que pertany i constitueix el nucli principal del municipi de Fogars de Montclús (Vallés Oriental). El municipi és esmentat al segle X.
Visualment sembla que a l’edificació antiga s’hi va afegir posteriorment una altre edificació  i un mur que constitueixen un pati davanter de la casa, a la que s’hi accedeix per un porta gran de ferro, i una de lateral més petita.
A la façana principal – pintada de color terra, a diferència de la resta de les façanes i parets que són de calç blanca-  hi ha un rellotge de sol, amb una inscripció en castellà que posa “Cristo es mi luz”. A la part del darrera hi ha uns porxos, amb barbacoa inclosa.
Al Cadastre Topogràfic parcel·lari l’edificació consta de 360 m2. construïts, ocupant 120 m2. en planta, sobra una parcel·la de  4.507 m2 ( polígon 11 parcel·la  224).
Els conreus de la part del davant de la casa, i que són cadastrats també com a Can Salvanyà, mesuren unes 3 hectàrees (polígon 11 parcel·la 199). No es descarta que altres parcel·les confrontants també siguin de la mateixa masia, ja que al Registre de la propietat consten com a terrenys de Can Salvanyà, unes 20 hectàrees.
Davant de la mas hi ha uns camps de conreu, i en un costat una bassa reconvertida en piscina.
Per la banda de ponent, a la masia s’hi accedeix des de l’antiga carretera de Sant Celoni, que passa pel davant de l’ermita de Santa Magdalena, per un camí amb oliveres joves a banda i banda.

Antoni Salvanyà, corder de Girona al segle XVII.

El segle XVII ha estat considerat com d’una profunda depressió econòmica. Alguns historiadors parlen de la gran davallada a tota Europa occidental, i el defineixen com el “segle d’impostos, de misèria i de mort”. A Girona van tenir-hi especial incidència la fam produïda per les males collites (1629-1631), la guerra dels Segadors (1640-1652), la pesta (1650), els successius setges de la ciutat per les tropes franceses o espanyoles (1635 a 1659), i les nombroses inundacions. 
Per tot plegat, fou constant la recaptació d’impostos per part del govern de la ciutat a fi de fer front a les despeses extraordinàries. Els talls o talles constituïen un impost municipal extraordinari per sufragar una determinada despesa excepcional. La talla de la que tenim noticia de l’any 1651 de Girona, tenia per títol “Aranzel de las personas que han de pagar lo tall fet per pagar los soldats té la present ciutat de Girona a la campanya de Barcelona”.  Es tractava doncs d’un impost per sufragar les despeses que comportava mantenir l’exèrcit durant la guerra de Secessió hispano-francesa que va tenir lloc els anys 1640-1659. En aquesta talla hi figuren les persones que havien de contribuir—hi per raó de llur posició econòmica o professional.
Una d’aquestes persones fou Antoni Salvanyà, corder, amb establiment obert a la zona delimitada per la  placeta de Sant Feliu i carrer de les Ballesteries, és a dir, la zona central de Girona, a la dreta del riu Onyar. És l’únic Salvanyà que hi figura, malgrat ens consta l’existència d’altres persones amb aquest cognom a la ciutat, alguns d’ells germans seus. En total, en el tall hi ha quinze corders, i a ell li tocà pagar 2 lliures (es fixà un escalat d’1 a 50; els que més pagaven eren els mercaders,i per damunt d’ells, nomes diverses persones que en lloc de llur professió eren qualificades de “ciutadà honrat”).
Antoni Salvanyà era fill de Pere Salvanyà i Helionor Palles, que s’havien casat a la catedral de Girona el 8 de febrer de 1594. Aquests van tenir un  mínim de set fills: Agna (1594), Narcís (1598), Isabel (1602), Pere (1605), Andreu (1608), Anna (1611), i Antoni, nascut el 19 de gener de 1620 – el que em fa pensar que entre la seva germana Anna i ell, podria haver-hi hagut altres germans. 
Als vint anys l’Antoni Salvanyà es va casar amb Maria Cases el 6 d’octubre de 1640, també a la catedral de Girona,  va tenir com a mínim de deu fills: Marianna (1641), Maria (1643), Maria Paula ( 1648), Magdalena (1649), Joan (1651), Helionor (1655), Francesc (1657), Antoni (1659), Maria Clara (1660) i Rafael (1663), tots ells batejats a l’església de Sant Feliu.
No sabem quan d’ells van viure, però cal tenir present que a més dels estralls i la pobresa que comportà la guerra, l’any 1650 Girona quedà greument afectada per la pesta i aquell any van morir prop de 1.500 persones, d’un cens de 6.000, aproximadament (l’any següent a Barcelona, d’un cens de 50.000 habitants, els historiadors calculen que en moriren 30.000, com a conseqüència de la pesta, la fam i el setge de la guerra).
No sabem si l’Antoni havia aprés l’ofici del seu pare o d’algun altre mestre, però el que és segur és que com era usual a l’època devia començar a treballar de ben petit:  l’aprenentatge necessari per a ser admès en el gremi com a menestral solia durar no menys d’una quinzena d’anys, i ell en tenia 31 l’any 1651 en que ja figurava en el tall com a menestral corder.
Els corders eren menestrals que treballaven essencialment amb cànem i la seva producció solia anar destinada en bona mesura a cordes per a vaixells. La Corona d’Aragó posseïa aleshores un gran imperi comercial mediterrani i molts dels vaixells que transitaven per aquest mar duien cordam, que era apreciat arreu per la seva qualitat. Solien formar gremi amb els espardanyers, que també treballaven el cànem, per bé que sovint tenien diferències i al llarg de la història en diferents ciutats havien tingut gremis separats. A més dels corders, hi havia també els gumeners, que filaven cordes molts gruixudes i resistents dites gúmenes per amarrar embarcacions, els cordillers, que les feien fines per a utilitats domèstiques, i fins i tot els corders de viola, que feien cordes per a aquest instrument musical.

Per fabricar les cordes, els corders necessitaven espais força amplis, ja que mentre un aguantava una roda on la corda s’anava enrotllant, l’altre havia d’estirar des d’una altra banda oposada i anar torçant-la. Aquesta tasca era gairebé impossible de practicar dins la ciutat emmurallada de carrers estrets i laberíntics, i per tant es limitaven a tenir les botigues dins la ciutat mentre treballaven fora muralles als espais oberts.

Sembla que en determinades èpoques a Barcelona va existí certa exclusió social dels corders que arribava fins l’extrem de no permetre’ls assistir a les cerimònies religioses amb la resta dels feligresos, només consentir-los participar des de l’altra banda del llindar de la porta del temple. La raó d’aquesta exclusió sembla ser que provenia de que amb les cordes es penjaven els condemnats, i per tant se’ls associava a tal cruel càstig (la mateixa exclusió que patien els botxins o els enterramorts, per exemple). Es diu que fins i tot, els familiars dels condemnats els intentaven subornar per a que fessin la corda de penjar més prima, ja que si al penjat se li trencava la corda, quedava alliberat (i en acció de gràcies, aquest solia portar el tros que li havia quedava al coll a l’església més propera, com un ex-vot).

___________________
Documentació: “La ciutat de Girona a mitjan segle XVII (a través de la talla de 1651)”, per Josep Clara; “Població i societat a la Girona del segle XVII. El testimoni de Jeroi del Real” per Joan Busquets; Història de Girona (diversos autors). Llibres parroquials a l’Arxiu Diocesà de Girona. Els corders, un gremi maleït a Històries de Barcelona, de Dani Cortijo. Diccionari de la Catalunya medieval (s.VI-XV), Jordi Bolòs.